Ízvilág

Nagy László kemencében sütött kenyeret

Nagy László pék- és szakácsmester Furtáról érkezett. Mondja, minden Kemencés Napon itt volt eddig, és mindig kenyeret sütött. Nevetve hozzáteszi: híres a furtai kenyér, és nagyon szereti csinálni. – Házi kenyér, a hagyományos recept alapján csinálom. Ha tehetem, nem használok hozzá pluszélesztőt. Úgy, ahogy illik, morzsókával kovászolok. A morzsóka az előző kenyér tésztájának maradéka, amit […]

Ízvilág

A pocsaji roma gasztrofesztivál néhány receptje

Rézműves József disznógyomorpörköltje Hozzávalók: disznógyomor, zsír, hagyma, fűszerpaprika, paradicsom, paprika, só, bors, krumpli. Elkészítés módja: a bográcsban a forró zsíron üvegesre dinszteljük a hagymát, majd pirospaprikát szórunk bele. Ezt követően tesszük bele a kellőképpen megmosott, megtisztított és a pacalhoz hasonlóan csíkokra vágott disznógyomrot. Félfövésében fűszerezzük sóval, borssal, paprikával ízlés szerint. Amikor már majdnem teljesen megfőtt […]

Ízvilág

Hétvégén legyen torta!

Piskóta-alap­recept tortákhoz Hozzávalók:6 db tojás6 ek. cukor1 csomag vaníliás cukor6 ek. liszt1 csomag sütőpor1 csipet sóvaj Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és óvatosan hozzáadagoljuk a felvert tojássárgájához. A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük. Végül hozzáadjuk […]