Helyi

Forradalmi változás előtt a debreceni oktatás

Debrecen. A Simonffy utcában átadott Nyitok eMűhely munkatársai vállalkozásokhoz kihelyezett képzéseket is tartanak, egyebek mellett kiskereskedelmi, gépipari, logisztikai, turisztikai, építőipari, irodai, pénzügyi, vállalkozásindítási ismereteket oktatnak. Céljuk, hogy a korszerű ismeretekkel felvértezett felnőtteknek javuljanak az elhelyezkedési esélyei.

 

Élethosszig tartó tanulás

– Olyan gyorsan változik körülöttünk a világ, hogy képzés nélkül nem lehet lépést tartani, egész életünkben tanulnunk kell – jelentette ki az átadóünnepségen Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. Úgy vélte, az eMűhelynek köszönhetően az oktatással kevéssé foglalkozó kis- és középvállalkozásoknál dolgozó felnőtteknek is lehetőségük nyílik olyan új ismeretekre, képességekre szert tenni, amelyek manapság már szinte minden munkahelyen szükségesek. Bejelentette: azt tervezik, hogy az Országos Képzési Jegyzékben található szakmák mindegyikét digitáliskompetencia-követelményekkel fogják bővíteni.

 

Második befektetési hullám

Papp László, Debrecen polgármestere elmondta: arra szövetkeztek az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, hogy a debreceni oktatásban forradalmi változásokat indítanak el. A Nyitok eMűhely jól illeszkedik ebbe a programba. – A 2015 és 2025 közötti időszakban akár 20 ezer új munkahely is létrejöhet a városban. Eddig ebből több mint 6 ezer valósult meg. Második befektetési hullám is várható. Ezért az idősebbeknek is meg kell adni a munkahelyváltás lehetőségét, amihez az ő képzésükre is szükség van – magyarázta Papp László.

 

Az okosabbak boldogabbak

Babos Tímea kétszeres világbajnok, Grand Slam-győztes magyar teniszezőnő, Nyitok-nagykövet arról beszélt: nagyon fontos, hogy mindenki folyamatosan képezze magát, mert az évtizedekkel korábban szerzett tudás lassan elavul. – Az ember boldogabbá válik attól, ha több mindent tud a világról – vélekedett.

Balázs Ákos, a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért elnöke, a Nyitok program projektmenedzsere végül kiemelte, a technológiai váltás kapcsán napjainkban szakmák szűnnek meg és új szakmák születnek. Ehhez a folyamathoz a felnőttképzésnek is alkalmazkodnia kell. – Tíz évvel ezelőtt az volt a cél, hogy munkához jussanak az emberek, ma már a hatékonyságot kell növelni – tette hozzá.  OCs