Címlap

Kétmilliárd az egyetemnek

Debrecen. Kétmilliárd forint támogatást nyert el a Debreceni Egyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól. A pénzt a járműiparhoz és az űriparhoz kapcsolódó kutatásokra, fejlesztésekre, valamint a krónikus betegséget okozó inzulinrezisztenciához fűződő vizsgálatok támogatására használhatják fel. 

Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora az erről szóló sajtótájékoztató elején hangsúlyozta, az összeg elnyerése azt bizonyítja, hogy az állam elismeri az egyetem stratégiai törekvéseit.

A részletekről elmondta: egyre több járműipari cég települ le Debrecenben, például a BMW, a Thyssenkrupp, a Continental. Az egyetem velük egyebek mellett az önvezető járművek, elektronikai megoldások, a robottechnológia és a különleges anyagok kutatásában, alkalmazásában tud együttműködni. Az utóbbi években ezeken a területen jelentős előrelépést ért el az egyetem. Dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja hozzátette: a fent említett témákon 15 kutatócsoportjuk, 280 kutatója fog dolgozni. Kiemelte: a kutatások eredményéből üzleti hasznot szeretnének termelni, ehhez azonban egyebek mellett úgy kellene módosítani a jogszabályokat, hogy rendesen használhassák ipari parkjukat. /3. HBN